Fabulojocuri…

Incep prin a defini discutiile- joc: discutii purtate de dragul dramatismului intrinsec, si nicidecum din dorinta de a ajunge la o finalitate, la o concluzie.
Sunt genul de discutii in care ne blocam entuziasmul, speranta, bunadispozitie, bunele intentii…

„Feel my pain”
Discutiile care pun dop la golul dintre doi semicunoscuti: „toti angajatorii profita de criza”, „orice doctor asteapta spaga”… genul de afirmatii la care cel care le-a rostit asteapta aprobare, si, mai mult, exemple care sa-i confirme convingerea. In realitate, sunt probleme pentru care nu exista solutii, sau daca exista, ….de ce te plangi?….

„Mine is better”
Spalaturile de creier sunt adeseori atat de puternice, incat, uneori, ne trezim aparand cu inversunare obiecte, entitati, persoane, pentru care nu avem o prea mare consideratie. Se intampla atunci cand suntem prinsi in jocul „al meu este mai bun”. Ne putem referi la o masina, la un job, la o companie. Singurul scop al unei astfel de discutii este cel al minimizarii persoanei de langa.

„Don’t contradict me, I’m pretty”
Este extrema cultului personalitatii in crestere, cea care simte nevoia sa puncteze fiecare lucru realizat, ca avand o insemnatate colosala in viata celuilalt: „am reusit sa termin jocul…”,

„Unpaid sacrifice”
Este o tendinta naturala a unora dintre noi sa ajute. Este usor sa pici insa in exagerari si sa ajungi sa asfixiezi pe cel de langa. Orice reactie de autoaparare a celui ajutat este interpretata, dramatizata, si avem o discutie interminabila despre sacrificii neobservate, ne-rasplatite, ne-alienate….

„Looking for the niddle…”
Lucrurile, oamenii sunt prin natura lor inperfecti. Si adeseori, imperfectiunile lor sunt rezultatul cautarii noastre inversunate, cu indubitabilul scop de a le demonta orice urma de perfectiune. Orice imperfectiune este razbunata cu discutii interminabile, menite sa desconspire calitatile descoperite anterior…

„I have no opinion, I only have an argumenst against any other opinion
Cea mai comoda personalitate, este cea cladita pe contra-argumentarea opiniilor emise de ceilalti. Opiniile prin natura lor nu sunt adevaruri general valabile, prin urmare, contrazicerea lor nu este doar extrem de simpla; demontarea lor este lipsita de sens, intrucat nimeni nu pretinde ca opinia este lege…

„See you in court…”
Mai rau decat a contrazice opinii este a chema a 3-a persoana pentru a sustine o contra-opinie… Este situatia tipica a celui care nu intelege…o alta opinie.

„If only”
Exista o categorie vasta dintre noi care traiesc si respira prin „daca as avea…daca as putea”. Problema reala este ca acest gen de discutii pornesc din „nu am”, „nu pot”, „n-am avut parte”, comparatiile evocate referindu-se doar la distinctia intre ei si cei care au, nu intre ei si cei care n-au nici atat si au obtinut mult asteptatul dar…. Problema aici sta in unintatea de masura….

„I’ve been born to selfdistruct..”
Excesele din bautura, droguri si femei sunt preferatele celor care se simt persecutati de cei din jur. Prietenii acestora vor incerca sa-i „dezvete”, sa-i „consoleze”. Discutiile care iau nastere in jurul lor au ca subiect reprosul „prietenilor” fata de „sclavii exceselor”, pe motiv ca sentimentele lor bune sunt lezate.
In realitate, astfel de discutii sunt fara scop, intrucat cei care exagereaza se vor simti mai persecutati, si nimeni nu-i va ajuta cu adevarat.

„You missunderstood”
Este jocul de-a soarecele si pisica practicat cu o frecventa chitaitoare intre barbati si femei. Procedeul este simplu: femeia flirteaza, barbatul face un pas, femeia se simte agasata, barbatul se blocheaza si se intreaba ce vor femeile (presupunand ca am trecut de epoca glaciara a violentei). Discutii aprinse, apar mai adesea la debutul realtiilor.
Replica mai apare la finalul sau la inceputul unor discutii a caror scop este descoperirea vinovatului la un eveniment minor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s