Arta de a conduce

Managementul sau „activitatea si arta de a conduce” este acum stiinta, facultate, profesie si subiectul a numeroase carti. Paradoxul este ca, pe masura ce „tutorialele” se inmultesc si se diversifica, devine tot mai clar ca reteta universala nu exista.

Si totusi, exista lucruri care ne invata despre management mai mult decat un curs, o scoala, o carte. Un exemplu este prima lectie de echitatie pe care am primit-o, din care am aflat:

1. Invata cate ceva despre cel pe care il vei conduce si comunica cu el. Este prima etapa a oricarei lectii de echitatie. Poti conduce un om sau un animal daca nu il cunosti, dar iti va fi mult mai greu in felul acesta.

La sol are loc „cunoasterea”: inveti ce-i place si ce nu, cum te vede. Vei avea surprize placute sau nu, dar cel putin vei crea o legatura.  Stiai ca un cal te vede de patru ori mai mare decat in realitate? Daca iei in calcul acest fapt, iti dai seama cat de speriat este de tine si cat de greu se va lasa condus daca nu acorzi timp pentru a va cunoaste.

2. Atunci cand conduci, te porti ca atare: atitudinea se schimba, nu poti conduce cu mangaieri. Un conducator care nu va da taskuri si deadline-uri clare, nu va fi ascultat.

3. Orice nesiguranta este simtita si se intoarce asupra ta. Slabiciunea in comenzi este exploatata rapid. O legatura slabita este sesizata si te trezesti in cu totul alta directie decat cea in care doreai sa ajungi.

Imagineaza-ti cat de repede sesizeaza un subordonat lipsa ta de energie sau de chef .

4. Orice explozie de autoritate este primita in cel mai bun caz cu o frustrare. Comenzile, in echitatie, trebuie sa fie ferme si cu voce moderata. Daca o comanda este strigata, calul nu distinge semnificatia ei. In cel mai bun caz, nu va reactiona, insa se si poate speria, avand reactii neplacute.

Cui ii plac comenzile „urlate”? Daca un subordonat te aude ridicand tonul de fiecare data cand doresti sa obtii ceva de la el, cel mai probabil va pleca sau se va bloca. Aceeasi este situatia daca, in loc sa transmiti clar si ferm taskul, vei incerca sa-l intimidezi, sa-i transmiti ironii sau intepaturi subtile.

5. Cel mai puternic modelator comportamental este imitatia sau raportarea la semenii. Este un mod complicat de a spune ca un cal va executa aceleasi comenzi cu cel din fata lui si ca un subordonat isi va evalua munca si satisfactia raportandu-se la altii similari lui.

Daca un cal reactioneaza diferit cand este controlat cu fermitate, subordonatii tai vor inceta sa se raporteze la altii cand le vei oferi un model pe care sa il urmeze in tine. In loc sa-si consume energia masurandu-si veniturile si munca cu cea a prietenilor, se va concentra in a reproduce lucrurile pe care le faci tu.

Si pentru ca experienta echitatiei sa fie una desavarsita, itirecomand:

Domeniul Danes Sighisoara

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s