Iubeste-ti pauzele

Alergi si asta a devenit stilul tau de viata: alarma de la telefon este semnalul de incepere a maratonului, te grabesti spre munca pe acelasi traseu pe care ai ajuns sa economisesti secunde, nu minute, te grabesti la semafor ca sa fii primul care pleaca, respiri secvential, mananci cu stomacul strans, bati din picior de fiecare data cand laptopul “se balbaie”incercand sa-ti raspunda la comenzi, muncesti sacadat, oprit de cate un oftat pe care-l constientizezi dupa ce a iesit, te grabeste spre casa, spre locul de intalnire, spre urmatorul eveniment pe lista. Singurele pauze pe care iti permiti sa le ei sunt cele fortate de imprejurari: o boala, o concediere, un eveniment nefericit.

Pauzele ca prioritizare

Ne petrecem 99% din viata grabindu-ne catre ceva, incercand sa obtinem ceva. Cei mai norocosi dintre noi petrec 1% bucurandu-se de ce au obtinut si acele minute devin „clipele care-ti taie respiratia”, cele care la inventarul final fac ca viata sa conteze,…sa nu.

Cum ar fi sa petrecem macar 5% bucurandu-ne de ceea ce avem. Exista un milion de lucruri pentru care sa fim recunoscatori si carora nu le acordam atentie pentru ca le luam”de-a gata”.

Opreste-te des si binecuvinteaza clipa in care te afli: viata ta ca incununare a sute de generatii, oamenii din jurul tau in toata diversitatea lor, accepta viata fara sa o judeci, iubeste, ofera prietenie, pasiune, veselie.

Woody Allen,  un regizor pe care-l apreciez pentru umorul cu talc si  cel care reuseste sa transpuna diversitatea vietii in filme cu o savoare unica, spunea:

„I just don’t see any advantage in getting older. It’s not like you suddenly get wise and accept the world as it is, accept people for what they are, and suddenly realize what love is- none of that happens.”

Opreste-te, acorda-ti ragazul sa te bucuri de ce ai obtinut si pleaca din nou la drum cu alta stare de spirit. Este cel mai frumos cadou pe care il poti oferi mintii tale. Invata recunoastinta, modestia, suficienta si descopera plentitudinea frumusetii care zace in tine. Caci astfel de sentimente nu ti le poate oferi nimic din viata (oameni, bani, noroc), ci doar capacitatea ta de a te bucura, de a trai, de a simti.

Pauzele ca izvor de creativitate

Acordati cel putin 8 ore de somn in fiecare noapte. Ultimele studii indica ca anumite momente din perioada in care dormim sunt necesare pentru structurarea informatiei din timpul zilei. De aici si expresia „sleep on it”. De aici, o intreaga industrie se intrevede pentru a exploata nevoia de somn ca sursa pentru creativitate si performanta: de la pastile care isi fac efectul in somn, pana la casca magnetica care promite experienta unui somn de 8 ore in doar 30 de minute. 

Pauzele ca izvor de sanatate

Inainte de orice, lenea este un leac pentru sanatatea ta fizica. Intinde-te ca o pisica in fiecare dimineata si seara inainte de culcare, asa cum faceai cand erai mic. Lasa retinerile alaturi de grijile de peste zi si rupe orice tesiune fizica preluata de corpul tau alaturi de grijile de peste zi. Dezmorteste incheieturile si bucura-te de efectele terapeutice ale intinderii, casca larg si zgomotos daca simti nevoia. Acorda-ti 10 minute pe zi pentru „lenevire”, lasa grijile sa-ti paraseasca corpul, vezi daca poti trai si fara ele.

Se spune ca un om mergea pe marginea drumului, avand in spate un sac de pietre, lanturi la maini si la picioare si greutati pe umeri. Un trecator, vazandu-l, l-a intreabat daca are neaparat nevoie de ele si daca le poate da jos. Urmand sfatul trecatorului, barbatul renunta la greutati si merge mult mai usor mai departe. Morala acestei povestiri?

Uneori grijile sunt in mintea noastra si ne-am obisnuit sa le caram, poate chiar ne-am atasat de ele.. Poate ar fi mai bine sa vedem ce putem da la o parte, astfel incat sa avem un drum mai placut, mai usor, pentru ca, pana la urma drumul este mult mai lung decat oprirea la destinatie.

In incheierea acestui articol, va urez sa va bucurati de pauze si sa le exploatati partile bune!

1 responses to “Iubeste-ti pauzele

  1. ma grabesc sa iau o pauza

    Fooooarte bine spus!instigare la pauza nu altceva…hai ca ma grabesc sa iau o pauza!

Lasă un comentariu